A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Seminarul de instruire ”Să acționăm pentru viitor prin promovarea poziției civice active

15.06.2016

Resursele financiare nu sunt întotdeauna elementul esențial pentru dezvoltarea locală. De multe ori este nevoie de resurse minime pentru a realiza o acțiune sau un proiect comunitar, cel mai important lucru fiind dorința cetățenilor de a schimba lucrurile. Cu cât mai multe persoane se vor implica în procesul de dezvoltare a localității cu atât mai mulți vom avea de câștigat. La aceste concluzii au ajuns participanții la seminarul de instruire ”Să acționăm pentru viitor prin promovarea poziției civice active”, organizat pe 15 iunie 2016 la Căușeni pentru membrii Clubului pentru Cetățenie Activă din localitate.
Lilia Snegureac, președintele Centrului ”DIALOG-Pro”, a vorbit despre managementul proiectelor comunitare, evidențiind pașii care trebuie urmați pentru a scrie un proiect și a obține finanțare. ”Ciclul de viață al unui proiect finanțabil include mai multe etape: inițierea, planificarea, formularea, implementarea, controlul și evaluarea. Realizarea tuturor acestor etape asigură buna desfășurare a proiectului.”, a spus Lilia Snegureac, menționând importanța scrierii proiectelor pentru atragerea resurselor în comunitate.

Președintele Centrului a atras atenție asupra faptului că un lucru important ține de realizarea bugetului proiectului. ”La acest capitol să aveţi grijă să analizaţi foarte bine ghidul finanţatorului la care vreţi să aplicaţi şi să cunoaşteţi toate termenele de livrare, toate cheltuielile admise pe proiect şi orice regulă impusă de către acesta din punct de vedere financiar. De asemenea, este necesar să mențineți un dialog permanent cu finanțatorul pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului”, a menționat Lilia Snegureac, precizând că din propria experiență poate spune că ”niciodată un proiect nu iese conform planului”.

La finalul seminarului de instruire participanții au fost rugați să completeze un chestionar în care să-și aprecieze comportamentul cetățenesc, dar și să facă o apreciere a utilității seminarului.